Aan de kern van de veehouderij en de algehele ecologische crisis staat een simpel corrupt idee: dat de natuur een product is, een ding, iets dat je als mens kunt gebruiken zoals je wil. Het idee dat alleen het menselijk leven bezield is en waardevol en de natuur daaraan ten dienst staat (al wordt de mens soms ook tot object gemaakt, met alle gruwelijke gevolgen van dien). Dat idee maakt het mogelijk dat efficiëntie en marktdenken belangrijker worden dan respect en waardigheid. Daarom  moet mijns inziens dat idee rechtstreeks uitgedaagd worden. In dit geval: (veehouderij) dieren zijn geen producten.

Kip is iemand

Foto door Moreno Monti en Matteo Tranchellini

Het basisconcept

1. Een esthetisch video-portret van een veehouderij-dier (dat nu leeft om op iemands bord te belanden), zoals een kip. Gefilmd in de trant van onderstaande video:

Het gaat hier om twee dingen: de schoonheid van het dier ten- toonstellen, en de kijker verbinden met het dier door het als een gelijke te benaderen, door de portretvorm. Zo empatisch mogelijk voorstellen. Dit werkt puur op het gevoel.

2. Een simpele tekst verschijnt, zoals ‘Ik ben iemand’ of ‘ik ben geen product’. Simpele suggestie, moeilijk te ontkennen, grote consequenties.

Tot hier toe is er een subtiel idee geïntroduceerd dat ongemerkt een dominant wereldbeeld aanvalt. Als je dit accepteert (“een kip is iemand”) dan kun je uiteindelijk de industrie van veehouderij niet meer steunen (het op industriële schaal fokken en slachten van iemanden). Je zou nieuwe veehouderij-dieren ten toneel kunnen voeren. Door herhaling sijpelen de ideeën binnen.

Uitbreiding van het concept

Ik zou nog een stapje verder willen gaan. Ik denk zelf aan een variant waarin heel duidelijk wordt dat die mooie kip nog maar 10 seconden te leven heeft, omdat het klaar is voor de slacht (volgens het idee dat de kip een product is). Scherp, voelbaar contast.

Verder zou ik ook op een docu-achtige wijze willen uitleggen wat de ideeën achter deze campagne zijn. Een soort ‘the making of’, waarin je het verband aantoont tussen deze campagne en de grotere ecologische crisis, het kapitalistische denken en (wellicht) beslissingen van beleidsmakers. Je zou nog verder kunnen gaan door te denken aan manieren waarop wij door grote bedrijven ook als producten worden gezien.

Wil je met dit project meehelpen?

Het belangrijkste dat voor dit project nodig is:

 • Een fotograaf/filmer die het boerderijdier esthetisch kan weergeven.

 

Verder:

 • Mooie boerderijdieren
 • Een veehouderij waar we vragen mogen stellen over het proces en waar we eventueel kunnen filmen
 • Donaties om de makers en de online campagne te financieren
  • Sponsor vegetarische/vegan gerechten boek
  • Sponsor dierenwelzijn organisaties
 • En mensen die het werk helpen verspreiden!

 

Mocht je een andere inbreng hebben laat het dan weten in onderstaand formulier.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Bericht

  Vul de captcha code in

  captcha