Stille Vlam Therapie

Bezieling    *   Innerlijk vuur   *   Verlichting

Over deze therapie

De therapie die ik aanbied is gebaseerd op Jungiaans Analytische Therapie en wordt ook wel diepte-psychologie genoemd. Het is gefundeerd op het werk van C.G. Jung en S. Freud, waarbij het onbewuste deel van de psyche centraal staat. Het is sterk doorontwikkeld en meegegaan met de vragen van deze tijd. De basisvorm is gesprekstherapie.

Dit is een therapie gericht op de ‘gehele persoon’. Jouw persoonlijke levensverhaal is de basis vanuit waar de therapie ontstaat. In deze therapie creëren wij samen de ruimte om in jouw rijke innerlijk af te dalen, om een dieper idee en gevoel te krijgen voor wie je bent en wat je in beweging zet. Je doet dit om een diepere zelfkennis te krijgen die nodig is om je uiterlijke leven in overeenstemming te brengen met je innerlijke leven; om een authentieker leven te kunnen leiden waarin de energieën gemakkelijker stromen.

De therapeutische relatie die je met je therapeut opbouwt is van een bijzonder soort en wordt met name gekenmerkt door vertrouwen en openheid, maar ook ontdekkingsdrift en uitdaging.

We gaan samenwerken met het onbewuste deel van de psyche om dieper tot je innerlijk door te dringen. Om op diepere lagen van de psyche te komen en daarvan iets naar de oppervlakte te brengen kunnen we verschillende methoden gebruiken.

 • Korte meditaties
 • Actieve imaginaties
 • Dieptegesprekken obv tekeningen
 • Droom analyse

Voor wie is therapie?

Je kunt overwegen om bij mij in therapie te gaan (onder andere):

 

 • Als je iemand bent die patroonmatig vastloopt in steeds hetzelfde gebied en wil doorgronden wat hier de boodschap van is.
 • Als je iemand bent die existentiële en zingevingsvraagstukken heeft en die wil onderzoeken.
 • Als je iemand bent die een meer bezield leven wil leiden en bereid bent om daarvoor innerlijk werk te doen.
 • Als je iemand bent die zijn of haar geloof heeft verloren en nu een leegte voelt.

 

Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de therapeut

Mijn naam is Dennis Venmans, 36 jaar, en volg sinds 2022 de opleiding tot Jungiaans Analytisch Therapeut aan de Academy Depth Psychologie (voorheen Jungiaans Instituut). Ik word door een supervisor en een gecertificeerde leertherapeut ondersteund in mijn werk met (oefen) cliënten. Vóór die tijd ben ik voornamelijk leken-therapeut geweest voor veel van mijn vrienden.

 

Vanaf mijn 18e jaar is mijn onafhankelijke geestelijke ontwikkeling begonnen door in aanraking te komen met verschillende mensen die als geestelijk leraar hebben gefungeerd en mij toegang gaven tot hun rijke innerlijk en allerlei inspirerende geschriften. Een aantal schrijvers en hun werken die bijzondere invloed hebben gehad op mijn innerlijk, gevoels- en gedachten wereld:

 • Hermann Hesse, De Steppewolf, Narzis en Goldmund en Siddhartha vond ik de mooiste.
 • Gurdjieff en Ouspensky, The Forth Way, Op zoek naar het Wonderbaarlijke, Meetings with remarkable men, Een nieuw model van het universum. Veel tijd besteed aan het bestuderen (en beoefenen) van deze opvattingen.
 • Terence Mckenna, Food of the Gods, Evolutionary Mind, en ontelbare uren voice-recording lezingen via Youtube. Mckenna introduceerde mij al vroeg met ideeën uit de Hermetica, Magie, Sjamanisme, het universum als een novelty-producing engine, De transcendental object at the end of time (de (menselijke) geschiedenis wordt aangetrokken door een punt in de toekomst), en nog heel veel meer.
 • Rupert Sheldrake, Morphic Resonance, Science and Spiritual Practices, The Presence of the Past. Zijn kritische benadering van de wetenschap als een dogmatisch geloof vind ik met name interessant. Daarnaast ook de ideeën van een vormgevend veld (etherisch) dat verantwoordelijk is voor de vorm van dingen, dat veel overeenkomsten heeft met hoe ziel wordt omschreven.
 • Bill Plotkin, Wild Mind, erg interessante benadering en kaart van de psyche.
 • Carlos Castaneda, De Lessen van Don Juan, De Kunst van het dromen, Reis naar Ixtlan.
 • J.S. Bolen, Goden in elke man / Godinnen in elke vrouw.
 • Tjeu Van den Berk, Mystagogie en Die Zauberflöte.
 • Wouter Kusters, Filosofie van de waanzin.
 • Riane Eisler, The Chalice & The Blade.
 • De werken van Sri Aurobindo, de Moeder en Satprem.

Als waarborg van de integriteit en de kwaliteit van het beroep Analytisch Therapeut, onderschrijf ik de beroepscode zoals die is opgesteld door het Jungiaans Instituut te Nijmegen.

Tarieven

Kennismakingsessie (1,5 uur): €20

Regulier sessie (1 uur): €40

 

De tarieven zijn sterk gereduceerd omdat ik nog in opleiding ben (jaargang 2)

Maak vrijblijvend een afspraak om kennis te maken

Stuur een bericht naar therapie@fonql.net of bel/whatsapp naar 06 384 31 001

 

Mijn praktijk vind je op Ringbaan-Oost 10 in Tilburg, Kamer 22.

Er is veel parkeergelegenheid naast het gebouw.

Stille Vlam Therapie

De vlam is een beheerst, stil geworden vuur, die nog steeds haar wilde afkomst in zich draagt. Ooit schreef ik een gedicht genaamd ‘Zoals een vlam wil ik zijn’. De kwaliteiten die de vlam heeft, vurigheid, warmte, stilte, beheersing en verlichtend zijn, die zie ik als kwaliteiten van een goed mens.  Het is een soort kompas voor mij voor als ik gedesoriënteerd raak. Misschien dat er andere dingen opvallen als jij naar een vlam kijkt.