De Oriëntatiekaart is een schematische weergave van het levenstoneel waarop je je bevindt. De kaart is een hulpmiddel om jezelf in kaart te brengen, waardoor je meer bewust word van je situatie, je drijfveren en de richting die je op wil gaan. Als je er met een bepaalde regelmaat de tijd voor neemt dan geeft het je direct meer leiderschap over jezelf.

Innerlijke oriëntatiekaart

Hoe de kaart te gebruiken?

In de vlakken schrijf je alleen korte stukken. Soms alleen kernwoorden. Je kunt de inhoud verder uitwerken op een andere pagina, of in de computer. Zelf heb ik een map in de computer (Innerlijke ontwikkeling  > dagelijkse reflecties) waarin ik alles verzamel waar ik schrijvend dieper op in ben gegaan. Door deze opdeling ben je niet beperkt in de diepte die je wil onderzoeken, terwijl je toch overzicht houdt.

1. Belangrijk voor mij

Dit vlak staat prominent in het midden. Hierin vermeldt je de dingen die richting geven aan je leven, en waar je aan wil werken, zoals ‘Intiem contact’, en in het verlengde daarvan ‘bevrijdend eerlijk en echt durven zijn’. Je kunt ook denken aan dingen die belangrijk zijn voor je eigen evenwichtigheid. Dingen die nodig zijn om goed te functioneren. Bij mij zijn dit bijvoorbeeld: ‘in contact blijven met mijzelf’en ‘blijven leren’. Daarnaast is hier ook ruimte voor inzichten die je belangrijk vind. Ik schreef bijvoorbeeld: ‘Ik ben als een plant, sterk geworteld in de aarde, maar reikend naar de zon’.

 

Dit zijn een paar voorbeelden, maar je krijgt vanzelf een gevoel welke dingen je hier zelf wil neerzetten. Vaak is de concrete situatie waarin je zit genoeg aanleiding om te ontdekken wat je drijfveren, doelen en noden zijn.

 

Dit vlak is een goed startpunt, want je kunt bij elk stukje dat je schrijf jezelf afvragen welke bondgenoten (goede invloeden) en sterke kanten je hierbij gaan helpen, welke gevaren er op de loer liggen, en welke zwakke plekken in jezelf daarmee verbonden zijn.

Tot hier toe is er een subtiel idee geïntroduceerd dat ongemerkt een dominant wereldbeeld aanvalt. Als je dit accepteert (“een kip is iemand”) dan kun je uiteindelijk de industrie van veehouderij niet meer steunen (het op industriële schaal fokken en slachten van iemanden). Je zou nieuwe veehouderij-dieren ten toneel kunnen voeren. Door herhaling sijpelen de ideeën binnen.

Uitbreiding van het concept

Ik zou nog een stapje verder willen gaan. Ik denk zelf aan een variant waarin heel duidelijk wordt dat die mooie kip nog maar 10 seconden te leven heeft, omdat het klaar is voor de slacht (volgens het idee dat de kip een product is). Scherp, voelbaar contast.

Verder zou ik ook op een docu-achtige wijze willen uitleggen wat de ideeën achter deze campagne zijn. Een soort ‘the making of’, waarin je het verband aantoont tussen deze campagne en de grotere ecologische crisis, het kapitalistische denken en (wellicht) beslissingen van beleidsmakers. Je zou nog verder kunnen gaan door te denken aan manieren waarop wij door grote bedrijven ook als producten worden gezien.

Wil je met dit project meehelpen?

Het belangrijkste dat voor dit project nodig is:

  • Een fotograaf/filmer die het boerderijdier esthetisch kan weergeven.

 

Verder:

  • Mooie boerderijdieren
  • Een veehouderij waar we vragen mogen stellen over het proces en waar we eventueel kunnen filmen
  • Donaties om de makers en de online campagne te financieren
    • Sponsor vegetarische/vegan gerechten boek
    • Sponsor dierenwelzijn organisaties
  • En mensen die het werk helpen verspreiden!

 

Mocht je een andere inbreng hebben laat het dan weten in onderstaand formulier.

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Bericht

    Vul de captcha code in

    captcha